אילו בדיקות דם לגבר חשוב לעשות?

ניווט מהיר

גיל חמישים הוא אבן דרך, במיוחד כשזה מגיע לבריאות הגבר, לכן בדיקות דם לגבר הן בגדר חובה לשיפור איכות החיים וחשוב לבצע את הבדיקות באופן קבוע. על ידי תזמון בדיקות בריאות סדירות, אתם והרופא שלכם יכולים לזהות בעיות רפואיות בסיסיות לפני שהן מסלימות לבעיות רציניות. הנה כמה בדיקות אבחון שצריכות להיות חלק מכל בדיקת בריאות לגברים מעל גיל חמישים.

בדיקת אנטיגן ספציפי לערמונית, או בדיקת PSA

למרות שכל הגברים נמצאים בסיכון לסרטן הערמונית, הסיכון עולה מאוד עם הגיל. גברים בגילאי חמישים ומעלה נמצאים בסיכון גבוה לפתח סרטן הערמונית. psa הוא חלבון שמיוצר על ידי רקמת הערמונית הממאירה והשפירה.

תאי ערמונית ממאירים מייצרים יותר PSA בהשוואה לתאים שפירים, מה שגורם לרמות ה-PSA בדם לעלות. רמות גבוהות של PSA עשויות לחשוף סרטן הערמונית, שעלול להתפשט לחלקים אחרים בגופכם, או לסייע באיתור סרטן שצומח במהירות, שעלול לגרום לבעיות בריאות אחרות.

בדיקת לחץ דם

כל גבר מבוגר צריך לבדוק את לחץ הדם שלו באופן קבוע. לגברים מעל גיל חמישים, לחץ דם גבוה עלול להיות מסוכן במיוחד מכיוון שמצב זה מגביר את הסיכון לפתח מחלת עורקים כליליים שעלולה להוביל לאירועים מסכני חיים כגון התקף לב ושבץ מוחי.

יתר לחץ דם שוחק את כלי הדם, מעלה את הסיכון להתקף לב, שבץ וסוגים מסוימים של דמנציה. מצב זה נקרא לעתים קרובות הרוצח השקט, מכיוון שאנשים שסובלים מיתר לחץ דם רק לעתים רחוקות מראים סימנים כלשהם. לכן בדיקות אבחון קבועות וגילוי מוקדם הם המפתח לשליטה ביתר לחץ דם ובסיבוכים שנובעים ממנו.

פרופיל ליפידים או בדיקת כולסטרול

זוהי בדיקת דם לגבר שמתבצעת באופן שגרתי לקביעת תכולת החלבונים, השומנים או הכולסטרול בדם. כל גבר מעל גיל עשרים צריך לעבור בדיקת כולסטרול אחת לחמש שנים. בדיקת כולסטרול מלאה מודדת ארבעה סוגי שומנים בדם.

היא משמשת לקביעת הכמות הכוללת של כולסטרול בדם, כולסטרול בצפיפות נמוכה, כולסטרול בצפיפות גבוהה, וטריגליצרידים. מתוך אלה, כולסטרול בצפיפות נמוכה נחשב לכולסטרול רע, כי יותר מדי ממנו מעלה את הסיכון להתקף לב, שבץ וטרת עורקים. הכולסטרול הטוב נדרש ל מנת לשמור על רמות הכולסטרול בשליטה. טריגליצרידים מזיקים ונאגרים כשומנים בתאים.

בדיקת דם לאיתור רמת סוכר בדם

כל גבר מעל גיל 45 צריך לבדוק את רמת הסוכר בדם. הרופא מבצע בדיקות דם לגבר לאיתור רמות הגלוקוז בדם אם המטופלים מציגים תסמינים של סוכר גבוה בדם, כגון ירידה שאינה מכוונת במשקל, ריפוי איטי או צמא חריג.

בשני המקרים, סוכרת עלולה להוביל לרמות גבוהות כרוניות של סוכר בדם ולסיבוכים בריאותיים שקשורים לסוכרת. אלה עשויים לכלול בעיות ראייה, הפרעות בכליות וסיכון מוגבר לפתח מחלת לב כלילית.

כמה טיפים לשמירה על הבריאות הפיזית וגם הנפשית:

  • בצעו בין 5-6 פעמים בשבוע פעילות גופנית מתונה במשך 30-50 דקות.
  • נסו להשקיע בתזונה מאוזנת, עשירה בירקות, פירות, קטניות וחלבונים, להמעיט במזונות מתועשים, עתירי שומן, סוכרו מלח.
  • הימנעו מלחץ וסטרס, הישארו רגועים…
  • במידת הצורך גשו לתזונאית להתאמת תפריט באופן אישי.
  • אחת לחצי שנה – צאו לחופשה!
  • אל תצטרכו ויטמינים ותוספי תזונה לשם חיזוק מערכת החיסון על דעת עצמכם, אלא בייעוץ של רופא או מומחה רפואה משלימה.

 

לסיכום, מומלץ להיות “עם האצבע על הדופק”, לחקור קצת את ההיסטוריה הגנטית המשפחתית וכך לבצע את הבדיקות הנדרשות, להיות תחת מעקב אצל המומחים ולשמור על הבריאות כדי להאריך חיים ולהרגיש טוב עם עצמכם.

מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם את:

ניווט מהיר

רוצים לקבל עזרה?

השאירו פרטים ונציג ייצור אתכם קשר

שתפו עם חברים
פופולרי באתר