אוסטאופורוזיס – מתפתח בסתר, נחשף בבדיקה

ניווט מהיר

אוסטאופורוזיס היא מחלה נפוצה, שבה העצמות נחלשות בהדרגה. כתוצאה מכך, נוצר סיכון מוגבר לשברים. ואכן, מחלה זו היא הגורם העיקרי לשברים אצל מבוגרים, שהם בעלי הסיכוי הגדול יותר לסבול ממנה. כיצד ניתן למנוע זאת או לפחות לצמצם את הסיכון? איך מאבחנים אוסטאופורוזיס? ומה הוא הטיפול הנבחר, כאשר אדם מאובחן כסובל מכך?

 

עוד על המחלה

התפתחות אוסטאופורוזיס מושפעת מגורמים רבים, בהם גיל (בעיקר מעל גיל 50), שינויים הורמונאליים, עישון, תרופות מסוימות ומשקל נמוך מדי. יש גם מחלות שונות, אשר אוסטאופורוזיס היא בין הסימפטומים שלהן. נשים סובלות מתופעה זו יותר מגברים, בעיקר בגיל מבוגר, אך זו מחלה שמתבטאת גם אצל גברים.

 

אבחון אוסטאופורוזיס

תהליך הפגיעה בצפיפות העצם הוא בעיקרו נסתר. בשלביו הראשונים, הוא איננו מפריע לחיי היום יום וכלל לא מורגש. דווקא מסיבה זו, חיוני לאבחן זאת מוקדם ככל הניתן. אבחון אוסטאופורוזיס מתבצע בצורה המדויקת ביותר באמצעות בדיקת צפיפות עצם. בדיקה זו מבוססת על צילום רנטגן, אשר תוצאותיו מושוות לאחר מכן לממוצעים באוכלוסיה הכללית. זו היא בדיקה קצרה יחסית למטופל (כרבע שעה בלבד) ובלתי פולשנית והיא כלולה בסל הבריאות.

כיצד מטפלים?

לרוב, הטיפול בכך מתבטא בכמה ערוצים מקובלים:

  • התעמלות – התעמלות מתונה, אשר מפעילה עומס על מערכת השלד, היא עזר נפוץ לחיזוק העצמות. מונח נפוץ בהקשר זה הוא "התעמלות בונת עצם", כאשר העיקרון הוא להעמיס על העצמות באזורים שרוצים לחזק. בתגובה להעמסה קבועה כזו, העצם מגיבה בהתחזקות, לשם הסתגלות לשגרת האימון. הדבר עשוי להתבטא בהצטרפות לקבוצת מתאמנים שעוסקים בכך, בתרגול לבד בבית ואפילו בהליכה.
  • תזונה איכותית ומותאמת – הסתייעות בהנחיות תזונה מתאימות, אשר יבטיחו למשל שהגוף מקבל די סידן. היבט הסידן אגב איננו חד משמעי ויש מחקרים לכאן ולכאן, לגבי השפעת תזונה שעשירה בו.
  • הסתייעות בתוספי תזונה – נטילת תוספי תזונה לפי עצת מומחים, דוגמת וויטמין D.
  • טיפול תרופתי – טיפול מסוג זה, עשוי לשמש עבור צמצום החלשות העצמות או לעידוד חידוש רקמותיהן בצורה חזקה יותר.

 

נקודות נוספות שחשוב לדעת

מדובר בתחום רחב למדי. להשלמת התמונה, נציין עוד כמה נקודות מעניינות וחשובות:

  • אבר חי – כרקע, חיוני להבין שהעצם איננה דבר דומם, אלא איבר חי של ממש. היא עוברת באופן טבעי ומתמשך, תהליכי הרס ובנייה מחדש. כמו כן, היא יכולה להשתנות בהתאם לשינויים באופן פעילותו היום יומי של הגוף.
  • חשיבות המניעה – כפי שראיתם, בין אמצעי הטיפול יש מקום מרכזי לאמצעי אחד שעושים במילא (תזונה) ואמצעי נוסף שמומלץ במילא (ספורט). מאחר שכך, לא מסובך וגם כדאי מהיבטים רבים נוספים, להשקיע בתזונה ותרגול גופני, באופן שיצמצם את הסיכון מראש.
  • חסרונות הטיפול התרופתי – בהמשך לכך, נדגיש כי טיפול תרופתי לא ירפא את המחלה. הוא רק יקל על הסימפטומים ויעכב התפתחות שלה. אלה סיבות טובות נוספות, לתת דגש לתזונה טובה ותרגול הגוף.
  • שברים במרכז הסימפטומים – שברים אשר מתרחשים בקלות יתרה ואף כאבי גב, עשויים להצביע על נוכחות המחלה. לעתים קרובות, אלה הסימנים הראשונים להתפתחות המחלה.
  • מחלה מסכנת חיים – חשוב לציין, שלמרות שמדובר לכאורה "רק בשברים", אוסטאופורוזיס היא מחלה שעלולה להידרדר עד למצבים חמורים והיא מחלה מסכנת חיים.
  • לא להתבלבל בין השתיים – חסר בוויטמין D הוא גורם ידוע לתופעה של התרככות העצמות. מצב זה איננו אוסטאופורוזיס.
מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם את:

ניווט מהיר

רוצים לקבל עזרה?

השאירו פרטים ונציג ייצור אתכם קשר

שתפו עם חברים
פופולרי באתר