מהי מחלה ראומטית, מי מטפל בה וכיצד תזהו אותה?

ניווט מהיר

מחלה ראומטית היא מחלה כרונית אשר פוגעת בשרירים, במפרקים וברקמות החיבור ומשפיעה על תפקודה של מערכת התנועה בגוף. אצל רוב החולים במחלות ראומטיות יש פגיעה במערכת החיסונית מה שמגדיל את הסיכוי להיווצרות מחלות נוספות בשל ריבוי תהליכים דלקתיים. יש חולים שהמחלה תשפיע עליהם רק בהיבט הפיזי כמו מוגבלות ונוקשות המפרקים לעומת כאלה שגם ההיבט הנפשי יפגע ויכלול מצבים כמו דיכאון, שחיקה, חוסר וודאות ועוד.

 

מאפיינים נפוצים של מחלה ראומטית

יש עשרות מחלות הנכנסות תחת ההגדרה של מחלות ראומטיות, אך הנה כמה מהנפוצות שבהן:

  • דלקת מפרקים שגרונית – rheumatoid arthritis- מחלה דלקתית במפרקים הבאה לידי ביטוי בכאבים, נפיחות ונוקשות. הגורמים העיקריים למחלה הם עודף משקל, עישון וגנטיקה.
  • דלקת מפרקים ספחתית – psoriatic arthritis- דלקת מפרקים בשילוב פסוריאזיס של העור. יש סיכוי לפגיעה במפרקים בעקבות מערבות בקרפקפת ובציפורניים. למעלה מ-70% מהגולים עם מעורבות דלקתית במפרקים יש רקע של ספחת בעור.
  • דלקת חוליות מקשחת – ankylosing spondylitis- מחלה של עמוד השדרה המשלבת כאבי גב כרונים עם מאפיינים דלקתיים.
  • שגדון – gout – מחלת מפרקים של שקיעת גבישים לרוב באה לידי ביטוי בגפיים התחתונות.

 

מחלות ראומטיות נוספות הן שגרון מדומה, דלקת מפרקים ניוונית, דאבת שרירים ועוד. ואצל ילדים, כפי שמדווח לנו ראומטולוג ילדים – דלקת מפרקים של גיל הילדות, כאבי גדילה, פלטפוס, ועוד.

איך מגלים מחלות מהסוג הזה?

שילוב בין תסמינים שברים לאחר חבלה מינורית או ללא חבלה, חולשות בשרירים, מחסור בויטמינים או מינרלים, נמיה, כיבים, דלקות בעור, נוקשות במפרקים, כאבים חוזרים, בדיקות צפיפות העצם, צילומי רנטגן, בדיקות שתן ובדיקות דם.

 

רוב הטיפולים משלבים בין טיפול תרופתי, תכנית התעמלות מותאמת אישית, נטילת תוספי מזון, משחות מקומיות לכאבים ולעתים אף טיפול רגשי או טיפול נפשי לאיזון.

 

ברוב רובן של המחלות גילוי מוקדם מסייע לטיפול יעיל במחלה ובלימת התסמינים המתקדמים שלה.

 

מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם את:

ניווט מהיר

רוצים לקבל עזרה?

השאירו פרטים ונציג ייצור אתכם קשר

שתפו עם חברים
פופולרי באתר