מחיקת רישום פלילי – כל המידע החשוב

ניווט מהיר

אנשים רבים מעלים בפני עורך דין פלילי את השאלה איך מתבצעת מחיקת רישום פלילי. חשוב להבין קודם כל כי רישום פלילי הינו הרשאה או פסק דין ללא הרשאה של מישהו שנידון בבית המשפט. כלומר, אדם נמצא אשם קיבל עונש, או לחילופין קיבל פסק דין ללא הרשאה כדי לא לפגוע בעתידו, אך הוא נשפט בבית המשפט.

 

אז מה בעצם צריך לעשות?

במצבים כאלה ניתן לפנות ולבקש בקשה למחיקת רישום פלילי. יש מקרים מאוד נדירים וחריגים בהם ניתן לבקש חנינה מהנשיא, אבל לרוב זה לא משהו שקורה. נהוג להגיש בקשה למחיקת רישום פלילי רק אחרי מספר שנים, כי בדרך כלל הבקשה נפסלת. לעומת זאת, מחיקת תיק משטרתי, זה כן משהו שאפשר לגשת איתו לגורמים מקצועיים, משום שמדובר בתיק אותו המשטרה החליטה לסגור מחוסר של ראיות או חוסר עניין לציבור. במצב כזה אחר פרק זמן מסוים ניתן לפנות לקצינת מרשם פלילי במטה הארצי ולהגיש בקשה מסודרת התומכת בהוראות שכתובות בחוק לצד מסמכים שתומכים כמובן בבקשה.

 

הרחבה על מרשם פלילי

למעשה, מרשם פלילי מורכב משני חלקים. החלק הראשון הוא הרישום הפנימי המשטרתי, החלק השני הוא רישום של הרשעות. החלק הראשון מתייחס לתיקים סגורים בלבד. הכוונה היא בעצם למצב שבו אדם מגיע לתחנת המשטרה, נחקר בתור חשוד לביצוע עבירה מסוימת אבל בסוף הליך החקירה,  המשטרה מקבלת את ההחלטה וסוגרת את התיק נגדו.  אותה החלטה לסגור לאותו אדם את התיק בגין העילה שבה הוא נסגר, יופיעו רק באותו מרשם פנימי משטרתי של הרישום הפלילי. לעומת זאת שאנחנו מדברים על הרשעות, כן יש החלטה על הגשת כתב אישום נגד אותו חשוד ובסיום של הליך בירור האשמה בבית המשפט, אותו אדם שהוגש נגדו כתב אישום נמצא כי הוא אשם  ואף הוטל עליו עונש. כל הפרטים על העונשים שהוטלו עליו וההרשעות בגינן הוא הורשע, יופיעו למעשה במרשם ההרשעות.

ההבדל בין השניים

ההבדל בא לידי ביטוי בעצם על בסיס הגופים מהם אנחנו יכולים לקבל מהם את המידע. בעוד שלמרשם הפנימי המשטרתי חשופים מספר מצומצם מאוד של גופים, למרשם ההרשעות חשופים מרשם רחב יותר של גופים. המרשם הפנימי המשטרתי חשוף בעיקר לגופים בטחוניים כמו צה“ל, מוסד, שב“כ וכדומה. מנגד, כשאנחנו עוסקים במרשם ההרשעות, יש רשימה רחבה של גופים שזכאים לקבל מידע מידע כמו למשל חברות ממשלתיות, גופים שזכאים לתת רישיון לעסוק בעיסוק או תחום מסוים כמו עורכי דין, סוכני ביטוח, מורים, טייסים וכדומה. זה גם יכול להיות גופים ציבוריים שמפרסמים מכרזים ורוצים לבדוק כי כל מי שמציע השתתפות במכרז מסוים, נקי מעבר פלילי ואז ניתן בעצם לקבל מידע על העבר הפלילי.

 

מה ניתן לעשות בכדי למחוק פרט רישום שכזה שמופיע באחד הרישומים הללו ?

למעשה, כאשר עוסקים ברישום הפנימי המשטרתי, עלינו לפנות בבקשה ישירות למשטרה, או אם רוצים להיות יותר מדויקים, לראש מחלקת חקירות ומודיעין. הבקשה צריכה להיות מפורטת, בכדי שניתן יהיה למחוק את פרטי הרישום על התיק הסגור. לעומת זאת, שמדובר במרשם ההרשעות, יש לפנות בבקשת חנינה שמגיעה לנשיא המדינה ובה אנחנו מבקשים ממנו למחוק לנו את תקופת ההתיישנות או לקצר אותה כדי שפרט הרישום של העבירה והעונש שבגינה נענשנו, יימחקו מהמרשם הפלילי. כלומר, בכל מצב שבו יש לנו רישום כזה או אנחנו מכירים מישהו שיש לו רישום כזה, מומלץ להתייעץ עם עורך דין פלילי שידע לנתב לאפיק הנכון.

מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם את:

ניווט מהיר

רוצים לקבל עזרה?

השאירו פרטים ונציג ייצור אתכם קשר

שתפו עם חברים
פופולרי באתר