על מחשבות אובססיביות שלא מרפות – הסוגים ודרכי הטיפול

ניווט מהיר

אצל אנשים רבים מופיעה בשלב כלשהו בחיים תופעה שבה מחשבות אובססיביות צצות ללא הרף, עם קושי רב לשלוט עליהן, אם בכלל. מחשבות אילו הינן חלק מבעיית אובססיה והן פוגעות רבות באיכות חייו של הסובל מהן. אותן מחשבות יכולות לעלות בתחומים רבים וחשוב לדעת כי ניתן לטפל בהן באמצעות טיפול פסיכולוגי בשיטות שונות. להלן סקירה קצרה בנושא.

 

מחשבות שליליות – מחלה, מוות, זוגיות, אהבה או טראומה

כאמור, מחשבות טורדניות יכולות להופיע בנושאים רבים, כאשר רובן עוסקות בנושאים שליליים למיניהם. למשל, מחשבה טורדנית-שלילית נפוצה היא בנושאי מחלה או מוות, כאשר מוטרדים כל העת מהסיכוי לחלות או למות, בין אם מדובר על עצמנו ובין אם על האנשים האהובים עלינו (ילדים, הורים וכו').  עוד מחשבה טורדנית-שלילית נפוצה היא בנושאי זוגיות או אהבה, בין אם מדובר בחשיבה ללא הרף על אדם שנפרד מאיתנו או על מחשבות שקשורות בדימוי עצמי נמוך בזוגיות קיימת (מה אם בן הזוג ייפרד ממני? האם אני מספיק ראוי?). עוד מחשבות טורדניות שליליות יכולות להיות קשורות להישגים בעבודה או בלימודים, לאירועים בעבר שגרמו לנו טראומה ועוד.

 

מחשבות אובססיביות מיניות או אגרסיביות – מחשבות אסורות

עוד היבט של מחשבות טורדניות הוא של מחשבות אסורות, שהאדם הנורמטיבי לא אמור לחשוב עליהן. דוגמה נפוצה לכך היא של מחשבות טורדניות מיניות, בהן עולים תסריטים של יחסי מין הנעשים בכפייה או ניצול של אדם מסויים, מבוצעים עם אנשים דוגמת קרובי משפחה, מה שלא מקובל בחברה, מחשבות שקשורות לזהות מינית או מגדרית ועוד. גם מחשבות טורדניות אגרסיביות נכנסות לקטגוריה הזאת, בהן אנו פוגעים בצורה אלימה או מתעללים באדם מסויים או בעצמנו.

כיצד מטפלים במחשבות אובססיביות ?

לא משנה באיזה סוג של מחשבות טורדניות מדובר, כאשר הן מופיעות ללא הרף הדבר פוגע רבות באיכות החיים, עד לכדי חוסר יכולת להתרכז ולתפקד בחברה, בעבודה ובמשפחה, והופעת תופעות נוספות דוגמת חרדה, דיכאון והתנהגות טורדנית כפייתית, במקרים היותר קשים. על כן, חשוב לגשת לטיפול, כאשר בימינו ישנן מספר אפשרויות לכך, כשעבור כל מטופל מותאמת השיטה הנכונה בהתאם למאפייניו האישיים, רמת הפתיחות שלו ודרגת החומרה של התופעה.

 

מצד אחד, קיימת האסכולה שמטפלת בתסמינים עצמם (למשל, CBT, NLP), כך שהטיפול מתמקד בהקניית כלים להתמודדות עם מחשבות אלו, ללא פיתרון לסיבת הופעתן. מנגד, קיימת השיטה הפסיכואנליטית, שמהווה כמעין "טיפול שורש" לבעיה בדרך לפתירתה. שיטה זו מנסה לפענח את מהות המחשבות הטורדניות והסיבות להופעתן (לרוב מדובר ברגשות שהודחקו מסיבות כאלו ואחרות במהלך החיים ומתפרצות בדמות מחשבות טורדניות) ובהתאם לממצאים לטפל בהן באופן ממוקד.

 

איציק לוי, פסיכואנליטיקאי בעל ניסיון רב שנים במסגרות הציבוריות של בריאות הנפש, ישמח לעזור לכם להיפטר מהמחשבות הטורדניות שתוקפות אתכם ללא הרף ופוגעות באיכות חייכם. מוזמנים ליצור קשר ולקבוע פגישת ייעוץ ראשונית, דרך הטלפון, המייל או דף יצירת הקשר.

 

מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם את:

ניווט מהיר

רוצים לקבל עזרה?

השאירו פרטים ונציג ייצור אתכם קשר

שתפו עם חברים
פופולרי באתר